Preventivna stomatologija

 

ZALIVANJE FISURA

jedna od preventivnih mera,koja se sprovodi u periodu posle nicanja stalnih zuba.

Karijes najčešće nastaje na griznim površinama zuba(u jamicama i fisurama),tako da je neophodno tu površinu zaštititi.
Zalivanje fisura podrazumeva premazivanje grizne površine zuba (najčešće prvih stalnih molara, ali i ostalih bočnih zuba) specijalnim zalivačima. Takav zalivač otpušta fluor i deluje preventivno na nastanak karijesa. Zub kojem su zalivene fisure, nije otporan na karijes u potpunosti, nego ga je potrebno kontrolisati, a zalivač posle određenog vremena zameniti.

LOKALNA APLIKACIJA FLUORA

predstavlja još jednu od preventivnih mera.

Ona podrazumeva premazivanje zuba gelovima, lakovima ili rastvorima koji sadrže fluor. Može da je sprovodi stomatolog ili sami pacijenti (rastvori za ispiranje usta sa fluorom, paste za zube). Aplikacija gelova sa visokom koncentracijom fluorida se obavlja u ambulantnim uslovima i sprovodi se jednom godišnje u četiri serijske aplikacije. Pre toga zubi moraju biti očišćeni od mekih naslaga i zubnog kamenca. Na ovaj način fluor iz visokokoncentrovanih preparata ugrađuje se u zubnu gleđ i na taj način povećava otpornost zuba na dejstvo bakterija koje uzrokuju karijes.

preventivna stomatologija

UKLANJANJE KAMENCA I ZUBNIH NASLAGA

U usnu duplju mikroorganizmi se naseljavaju nekoliko sati nakon rođenja, a nicanje zuba omogućava razvoj složenog ekosistema mikroorganizama, a zdravlje usne duplje zavisi od održavanja sredine u kojoj ovi organizmi borave bez oštećenja oralne strukture.

Dentalni plak stvara se na površinama zuba već nekoliko sati nakon pranja zuba. On je čvrsta, lepljiva masa izgrađena od mikroorganizama (bakterija). Ne može se ukloniti mućkanjem i ispiranjem,ali se može odstraniti četkanjem. On je uzročnik mnogih zubnih problema (karijesa,gingivitisa, parodontopatije).

Kamenac predstavlja kalcifikovani (mineralizovani) dentalni plak. Nastaje tako što se minerali iz pljuvačke ugrađuju u već nataloženi dentalni plak.

Dentalni plak i kamenac utiču na oboljenje parodoncijuma (potpornih struktura zuba-“zubnog mesa“) i uzrokuju oboljenje koje se naziva parodontopatija. U parodontopatiji dolazi do povlačenja desnii, resorpcije (smanjenja) kosti, a kao rezultat toga dolazi do klimanja i „isplivavanja“ zuba i na kraju do njihovog ispadanja.

Da bi se to sprečilo, preporučujemo da se svakih šest meseci odradi profesionalno čišćenje zuba. Uz pravilno održavanje oralne higijene i našu pomoći kontrolu, možete sprečiti mnoga oboljenja zuba i mekih tkiva usne duplje i zadržati lep osmeh.

Morita logoW&H logoHu-Friedy logoHeisinger logoSatelec Acteon group logoNobel Biocare logoGeistlich Biomaterials logoAlphaBio tec Simplantology logoKodak logo