Beljenje zuba

Beljenje zuba je postupak kojim se tretiraju tamni zubi,bilo da su vitalni ili avitalni (kada im je izvađen živac). Beljenje zuba može da se izvrši na nekoliko načina.U našoj ordinaciji radi se beljenje u ambulantnim uslovima, pod nadzorom stomatologa u trajanju od oko jedan sat tehnikom Beyond Polus. Zubi se pripreme (očiste od mekih naslaga i kamenca), a zatim se na njih nanosi preparat za izbeljivanje, 30 % hidrogen-peroksid, u trajanju od 15 minuta, a zatim se ispere. Posmatra se rezultat beljenja, i ako je potrebno, postupak se može ponoviti još dva puta.

beljenje zuba

Takođe, beljenje može da se radi i u kućnim uslovima, kada se prvo izrađuju splintovi (udlage) na osnovu otiska zuba pacijenta, koji služe kao nosači gela za izbeljivanje. Nakon kratkotrajne obuke u ordinaciji, pacijent sam, veoma lako, izbeljuje svoje zube noseći splint tokom noći, ili tokom dana. Rezultati nastaju postepeno, sporije nego kod ambulantnog beljenja zuba.

U toku procesa beljenja zuba ne bi trebalo konzumirati jako obojena pica, hranu I cigarete. Proces nije trajan, i tretman je potrebno posle određenog vremena ponoviti.

Zubi koji su avitalni vremenom menjaju boju, tamne, zbog promene metabolizma zuba. I oni se mogu izbeliti. Postupak je sledeći: napravi se mala preparacija u zubu koji želi da se beli i postavi se gel za beljenje. Ovaj gel ostaje u zubu oko dve nedelje, tj. dok se ne postigne odgovarajuća boja. Nakon toga postavlja se definitivan ispun.

Beljenje zuba ne oštećuje zubnu strukturu, a kao neželjena reakcija može se javiti prolazna osetljivost zuba na hladno. Ova pojava nije trajnog karaktera, a da bi se ubažila mogu se koristiti specijalne paste koje smanjuju osetljivost zuba.


Nakit za zube

Zubni nakit je jednostavan način da Vaš osmeh učinite neodoljivim i jedinstvenim. Procedura je potpuno bezbolna,neinvazivna i ne dovodi do oštećenja zubnog tkiva.Zub se pripremi (očisti od mekih naslaga) i nakit se fiksira za prednju površinu gornjuh zuba. Nakit se u svakom trnutku može skinuti ili zameniti drugim, bez ikakvih posledica.

zubni nakit

Plombe od estetskih materijala

Danas se u stomatologiji koristi veliki broj materijala za izradu zubnih ispuna (plombi). Savremeni estetski materijali („bele plombe“) su toliko usavršeni, da su skoro u potpunosti potisnuli upotrebu amalgama („sive plombe“).

Njihova prednost je što se sa zuba otklanja manje zubne supstance u odnosu na to kada se postavljaju amalgamski ispuni. U našoj ordinaciji koriste se najsavremeniji estetski materijali za zubne ispune,koji u potpunosti zadovoljavaju mehaničke i estetske kriterijume.

Uz pomoć ovih materijala može se rekonstruisati („popraviti“) zub zahvaćen karijesom, popraviti, poboljšati i uspostaviti oblik i forma zuba koji je promenjen usled nekarioznih faktora (klinaste erozije u predelu vrata zuba,odlomljene sečivne ivice,zubi sa urođenim defektima u strukturi).

Kao nedostatak ovih materijala može se navesti to što vremenom može doći do prebojavanja ivice ispuna, kao i do promene boje celog ispuna pigmentima iz hrane i pića, pa je posle određenog vremena potrebna njihova zamena.

Morita logoW&H logoHu-Friedy logoHeisinger logoSatelec Acteon group logoNobel Biocare logoGeistlich Biomaterials logoAlphaBio tec Simplantology logoKodak logo