Stanje zuba u trudnoći

Trudnoća predstavlja fiziološko stanje organizma u kojem dolazi do određenih hormonalnih promena, koje mogu imati uticaj i na naše oralno zdravlje odnosno stanje zuba. Pokušaćemo da vam objasnimo i odgovorimo na najčešća pitanja  koje nam postavljaju buduće mame, a kroz najnovije preporuke ADA (American dental association), odnosno Američkog udruženja stomatologa vezanih za stanje zuba u trudnoći.

 

Stanje zuba u trudnoći – najčešća pitanja :

 1. Da li je bezbedno ići kod stomatologa tokom trudnoće i kada?

 2. Kako trudnoća utiče na naše oralno zdravlje?

 3. Da li zapaljenje desnih i parodontopatija može imati štetan uticaj na ishod porođaja i na plod?

 4. Koje lekove smem da koristim u trudnoći, i smem li da dobijem lokalnu anesteziju tokom trudnoće?

 5. Smem li da uradim radiološki snimak zuba tokom trudnoće?

 6. Da li je potrebno da menjam moje dnevne navike u vezi oralne higijene?

 1. stanje zuba u trudnoćiDa li je bezbedno ići kod stomatologa tokom trudnoće i kada?

Ovo je pitanje koje često postavljaju mnoge buduće mame. Trudnoća apsolutno nije kontraindikacija za stomatološke intervencije, ali akcenat uvek treba dati na preventivnim pregledima i intervencijama. Prilikom planiranja stomatoloških intervencija kod trudnica veoma je važno proceniti eventualne dobiti, nasuprot rizicima koje mogu doneti. Svakako, svakoj trudnici treba pristupiti individualno, i ukoliko je neophodno, za neke intervencije zatražiti i mišljenje ginekologa.

Procedure kod trudnica možemo podeliti na preventivne, urgentne, i standardne rutinske stomatološke procedure.

Preventivni zubni pregledi i čišćenje zuba ne samo da je bezbedno uraditi već je apsolutno preporučljivo pre i tokom trudnoće. Trudnice su sklonije zapaljenju desni i karijesu zuba, te su stoga rutinski stomatološki pregledi, uz edukaciju o oralnoj higijeni i čišćenje čvrstih i mekih zubnih naslaga imperativ.

Urgentne stomatološke intervencije, (uzrokovane jakim bolom ili otokom), u vidu lečenja kanala korena zuba, ili vađenja zuba, mogu se uraditi u bilo kom periodu trudnoće.

Rutinske stomatološke intervencije, u vidu zamene neadekvatnih plombi, popravke zubnih karijesa, vađenja zaostalih korenova, u cilju sprečavanja budućih komplikacija u kasnom periodu trudnoće, moguće je uraditi, i najbezbednije je raditi u drugom trimestru trudnoće.

Velike rekonstruktivne stomatološke intervencije, u vidu izade krunica i mostova, kao i parcijalnih proteza, treba odložiti za posle trudnoće.

Zamena funkcionalno dobrih plombi i krunica iz estetskih razloga, ortodontski tretman, ugradnja implantata, kao i estetske intervencije u vidu beljenja zuba nije preporučlivo raditi u trudnoći.

 1. Kako trudnoća utiče na stanje zuba u trudnoći, da li gubim zube sa svakom novom trudnoćom?

Apsolutno je netačno da dolazi do gubitka zuba zbog same trudnoće ili da se zubi gube u trudnoći, ali svakako trudnoća na oralno zdravlje utiče na više načina:

 1. Gingivitis trudnoće. Kao što smo već spomenuli, u trudnoći se nelečeno zapaljenje desni (početno-gingivitis, ili uznapredovalo-parodontopatija) može drastično pogoršati. Tokom trudnoće dolazi do povećanog nivoa polnih hormona (progesterona i estrogena) u cirkulaciji, pa i u gingivalnoj tečnosti. Pomenuti hormoni putem gingivalne tečnosti dospevaju u usnu duplju, i odlična su hrana za bakterije prisutne na površini zuba (Prevotella intermedia), te je pojačana aktivnost bakterija, pa samim tim i zapaljenje desni. Zapaljenje desni odnosno gingivitis se ispoljava u vidu krvarenja prilikom pranja zuba, odgrizanja čvrste hrane, kao i u vidu uvećanja i crvenila desnih. Zapaljenje desni kasnije može napredovati u parodontopatiju, odnosno oboljenje potpornog aparata zuba, koja dovodi do progresivnog gubitka koštanog i mekog tkiva(desni) oko samog zuba. Zbog toga je redovno čišćenje i briga o desnima u trudnoći imperativ.

 2. Gingivalni tumori trudnoće, karakteristični su samo za period trudnoće, predstavljau lokalna uvećanja desni (oko jednog zuba recimo), i benigne su prirode. Posledica su jačeg odgovora desni na prisustvo bakterija i lokalnih iritacija. Razvijaju se najčešće tokom drugog trimestra trudnoće, i najčešće spontano iščezavaju nakon porođaja, međutim ukoliko do toga ne dođe, mogu se hirurški ukloniti.

 3. Karijes trudnoće. Trudnice su sklonije karijesu iz više razloga. To su jutarnja mučnina i povraćanje, češći obroci i potreba za hranom, a kod nekih trudnica i slabija motivisanost za održavanje oralne higijene. Sve ovo dovodi do povećane kiselosti u usnoj duplji, koja uz prisustvo bakterija dovodi do lakše demineralizacije površine zuba i nastanka karijesa.

 4. Erozije u trudnoći. Erozije u trudnoći predstavljaju gubitak čvrstih zubnih tkiva (gleđi i dentina), nastalih usled prisustva kiselina. Za razliku od karijesa nisu bakterijskog porekla. Prilikom mučnina i povraćanja dolazi do vraćanja (refluksa) kiselog sadržaja iz želuca u usnu šupljinu, što dovodi do demineralizacije površine zuba. Najčešće se javljaju na unutrašnjim površinama zuba, ali mogu i na spoljašnjim.

stanje zuba u trudnoći3 .Korišćenja lekova i njihov uticaj na stanje zuba u trudnoći.

Postoje lekovi koji su apsolutno bezbedni u trudnoći, i oni koji nisu. Takođe, postoje i oni lekovi za koje nema dovoljno kliničkih dokaza o uticaju na plod. Svakako, bezbedno je koristiti lokalni anestetik koji se koristi u stomatologiji sa adrenalinom (npr lidokain, bupuvakain), kao i antibiotike na bazi penicilina, cefalosporina, klindamicin, metronidazol (preporuke ADA-American dental association). Što se tiče lekova protiv bolova odnosno analgetika, preporučuje se upotreba paracetamola. Ostali lekovi za bolove, prema ADA spadaju u bezbednu kategoriju lekova, ali se za njihovu višekratnu upotrebu treba konsultovati sa nadležnim lekarom. Upotrebu aspirina je manje preporučljiva u trudnoći. U trudnoći su apsolutno zabranjeni tetraciklinski antbiotici, jer je dokazano da se ugrađuju u zubnu strukturu, izazivajući prebojenost zuba.

4. Da li je bezbedno da uraditi radiološki snimak tokom trudnoće?

Prema poslednjim informacijama ADA (Američkog udruženja stomatologa), bezbedno je uraditi digitalni ciljani radiološki snimak zuba, uz naravno adekvatnu zaštitu olovnom keceljom, u svako doba trudnoće. Dokazano je da su doze zračenja veoma male, gotovo beznačajne, i da su uz adekvatnu zaštitu apsolutno bezbedne. Ukoliko postoji potreba, vreme koje se savetuje za ovu proceduru je drugi trimestar trudnoće. Svakako, ako se radi o urgentnom stanju, čije saniranje i ispravna dijagnoza mogu sprečiti eventualne veće komplikacije, može se raditi i u drugom vremenskom peridu.

5. Da li zapaljenje desnih i parodontopatija može imati štetan uticaj na ishod porođaja i na plod?

Puno je studija rađeno na temu zapaljenja desni kao i razvoja i prisustva parodontopatije kod majki, i njihovog uticaja na ishod trudnoće. Postoje nagoveštaji da postoji veza između pomenutih oboljenja kod majki i prevremenog porođaja, smanjene težine deteta na rođenju, i smanjene težine prevremeno rođene dece. Međutim, još puno je napora potrebno da bi se dokazalo, da pored ostalih uzroka, isključivo zapaljenje desni dovodi do gore nabrojanih stanja.

6. Svakodnevna oralna higijena je preduslov za odlično stanje zuba u trudnoći 

Zbog povećanog rizika od zapaljenja desni (gingivitisa), razvoja ili napredovanja već postojeće parodontopatije, i karijesa tokom trudnoće, moramo pacijentima naglasiti značaj dobre oralne higijene. Minimum oralne higijene je pranje zuba dva puta dnevno četkicama sa mekim vlaknima, u trajanju od najmanje 2 minuta, uz korišćenje zubnih pasti sa fluoridima, i čišćenje zuba interdentalnim koncem jednom dnevno. (ADA). Za buduće mame koje imaju problema sa učestalim mučninama i povraćanjem, savetuje se da nakon povraćanja, sat vremena izbegnu pranje zuba. Pranje zuba neposredno nakon povraćanja može pospešiti trošenje odnosno eroziju zuba, jer kiselina prisutna u ustima vrši demineralizaciju čvrstih zubnih tkiva, pa mehanički efekat (četkanje) dodatno doprinosi tome. U tom slučaju se savetuje samo ispiranje zuba (običnom vodom ili nekim rastvorom za ispiranje usta), a nakon sat vremena i pranje zuba. Takođe, profesionalna aplikacija(od strane stomatologa) lakova i gelova sa povećanom koncentracijom fluorida, u cilju zaštite površine zuba od demineralizacije, je preporučljiva za odlično stanje zuba u trudnoći.

dr Stefan Milanović – doktor stomatologije

Ostavite odgovor