Karijes zuba

Karijes zuba jeste bolest koja dovodi do demineralizacije zubnog tkiva, a infektivne je prirode.
Iako je široko rasprostranjeno mišljenje da je pojava karijesa povezana jedino sa nasleđivanjem “loših zuba”, naučno je dokazano da je reč o multifaktorijalnoj bolesti. Osim kvaliteta samih zuba, ključnu ulogu igraju u pojavi karijesa i ishrana i bakterije, kao i vreme izloženosti zuba negativnim uticajima.

karijes
Formiranje zubnih struktura počinje pre nicanja zuba a najpodložniji su karijesu u prve 2-3 godine od pojavljivanja u ustima. Bakterije odgovorne za nastanak karijesa nastanjuju jedino tvrda tkiva, a to znači da pre nicanja prvih zuba ne postoje u ustima, kao i da vađenjem poslednjeg zuba nestaju (osim u slučaju nošenja proteza). Bakterije se najčešće prenose od majke na dete preko njene pljuvačke koja dolazi u kontakt sa npr. cuclom deteta. Zato je izuzetno važno da i buduće majke saniraju zube najkasnije do kraja trudnoće i tako smanjuju broj bakterija.
Zdrava ishrana u smislu prevencije karijesa podrazumeva tri do pet glavnih obroka dnevno i izbegavanje unošenja bilo kakvih namirnica između njih, osim vode. Sama pljuvačka može da neutralizuje kiseline koje se stvaraju nakon unošenja hrane ili pića u usta, međutim potrebno je više sati za ovaj proces. Ukoliko u međuvremenu popijemo na primer sok, kafu ili pojedemo keks,suncokret, onda blokiramo dejstvo pljuvačke i doprinosimo održavanju kisele sredine u ustima, koja pogoduje razmnožavanju bakterija i posledične demineralizacije gleđi. Ipak, pljuvačka ne može u potpunosti da odstrani ostatke hrane, koje formiraju sa bakterijama plak na zubima, koji direktno utiče na površinu gleđi a ukoliko se nagomilava ispod desni, moze da dovede i do parodontopatije. Plak odstranjujemo pranjem zuba četkicom i korišćenjem konca. Najvažnije je temeljno pranje zuba uveče i ujutru, a poželjno je i posle konzumiranja slatkiša.
Redovnim održavanjem oralne higijene, pravilnom ishranom kao i redovnim kontrolama kod stomatologa, mogučnost pojave karijesa se može svesti na minimum.

Ostavite odgovor