Esztétikai fogászat

A fogfehérítés olyan művelet, amellyet a sötét fogak esetében alkalmazunk, ezek pedig lehetnek élő és élettelen fogak (amikor az ideget kiölték belőlük). A fogfehérítést több módon lehet elvégezni.

Rendelőnkben ambuláns feltételek mellett és fogász felügyeletével végezzük el, ami kb. egy órát vesz igénybe. A fogakat előkészítjük (megtisztítjuk a lágy lepedéktől és a fogkőtől), utána felhelyezzük rájuk a fogfehérítő anyagot, a 30% hidrogén-peroxidot 15 perces időtartammal, majd lemossuk. Figyeljük a fogfehérítés folyamatát és attól függően, hogy az milyen eredménnyel járt, szükség szerint – legfeljebb még két ízben – megismételjük.

A fogfehérítést otthon is el lehet végezni, amikor először sínt készítünk (splint) a páciens foglenyomata alapján, amelybe majd a fogfehérítő gélt helyezzük.A rendelőben a páciens útmutatót kap a fogfehérítő alkalmazásához, és később könnyen, egyszerű módon kifehérítheti fogait úgy, hogy a sínt a fogfehérítő géllel vagy éjjel, vagy nappal felhelyezi a fogsorára. Az eredményt ily módon lasabban és fokozatosan érhetjük el ellentétben az ambuláns kezeléssel.

A fogfehérítés folyamán nem ajánlott erős színezetű ital és étel fogyasztása, továbbá a dohányzás. A folyamat nem jár tartós eredménnyel, ezért biozonyos idő elteltével meg kell ismételni.

Az élettelen fogak a metabolizmus hatására idővel változtatják színüket, sötétednek. Ezeket is ki lehet fehéríteni. Az eljárás a következő: előkészítjük a fogat, amelyet ki akarunk fehéríteni és belehelyezzük a fehérítő gélt. Ez a gél mintegy két hétig marad a fogban, vagyis addig, amig nem érjük el a kívánt fogszínt, illetve árnyalatot. Ezután a gél helyére tartós tömés kerül.

A fogfehérítés nem rongálja a fog szerkezetét, kedvezőtlen mellékhatása lehet viszont, hogy átmenetileg a fog érzékenyebbé válik a hidegre.Ez a jelenség nem tartós, enyhítésére pedig speciális fogkrémet használhatunk, amely csökkenti a fog érzékenységét.

A fogékszer egyszerű módszer, hogy mosolyát ellenállhatatlanná és egyedivé tegye. Az eljárás teljesen fájdalommentes és nem sérti a fogakat.

A fogat előkészítik (megtisztítják) és ráerősítik az ékszert az elülső részére. Az ékszer bármikor eltávolítható vagy lecserélhető bármilyen következmény nélkül.

Esztétikus fehér tömések – manapság sokféle anyagot használnak a fogászati tömésekhez. A modern esztétikus anyagok annyira tökéletesítettek, hogy szinte teljesen kiszorították aaz amalgám (szürke) tömések használatát.

 

Az előnyük, hogy a fogfelszínről kevesebbet kell eltávolítani, mint az amalgám tömések alkalmazásánál. A rendelőnkben a legmodernebb anyagokat használjuk a fogak tömésére, amelyek teljes mértékben kielégítik a mehanikai és esztétikai kritériumokat is. Ezen anyagok segítségével rekonstruálható (“megjavítható”) a szuvas fog, javítható és visszanyerhető a a fog alakja, amely bizonyos nem caries okozta tényezők miatt vesztette el formáját (erózió, letört fogszélek, veleszületett hiányosságok a fog struktúrájában). Ezen anyagok hiányossága, hogy idővel elszíneződhet a tömés egyes ételek és italok pigmenjeitől, és bizonyos idő elteltével szükséges őket kicserélni.
zubna-ozdoba1
Morita logoW&H logoHu-Friedy logoHeisinger logoSatelec Acteon group logoNobel Biocare logoGeistlich Biomaterials logoAlphaBio tec Simplantology logoKodak logo