Box Technique – prikaz slučaja

Box tehnika ( box technique ) ima kapacitet da postigne horizontalnu i vertikalnu dimenziju kosti i u najekstremnijim slučajevima mandibularne, odnosno maksilarne atrofije, tj. nedostatka kosti, eliminišući potrebu za uzimanjem kosti sa nekog drugog dela tela.

Pacijentkinja M.C. , 1956. godište,  javila nam se putem e-mail-a, intersujući se da li postoji mogućnost da se napravi fiksni rad pošto ne želi da nosi  bilo kakvu vrstu proteze.

Po dolasku u Suboticu načinjen je CBCT kada je utvrdjeno da postoji potpuna koštna atrofija u sve tri dimenzije i u gornjoj i u donjoj vilici.

Box tecnique beforePoseban izazov u ovom slučaju je bila nadoknada kosti u vertikalnom pravcu, odnosno  kako postići „rast kosti u visinu“, a sve to da bi smo u drugom dolasku, nakon devet meseci, postavili implante u odgovarajuću kost, kako po širini, tako i po dužini i time obezbedili dugovečnost implantata i kasnijeg protetskog rada.

Kao adekvatnu proceduru za dobijanje željenog rezultata odabrana je tzv. Box tehnika koja podrazumeva ugradnju resorptivnih pločica ( KLS Martin ) koje se fiksiraju za kost pomoću takodje resorptivnih pinova čime se pravi okvir čitavom dužinom gornje i donje vilice u koji se onda aplikuje veštačka kost ( Geistlich ) i pravi osnov za buduće dimenzije alveolarnog grebena.

Operacija je uradjena u analgosedaciji, u kombinaciji sa lokalnom anestezijom, trajala je nekoliko sati i pacijentkinja je dobila poptuno novi oblik kosti, a što se vidi na OPT snimku načinjenom nakon operacije.

 

Box technique after

Nedelju dana nakon primenjene procedure, pacijetkinja se oseća odlično, rana zarasta uredno, bez znakova infekcije ili dehiscencije. Pojedini šavovi su uklonjeni, otoci potpuno splasnuli. Sada nam preostaje samo da sačekamo potrebno vreme za potpunu koštanu integraciju i da u sledećoj poseti postavimo implante u željenu poziciju.

Ovakva vrsta operacije prvi put je izvedena u Srbiji i predstavlja  realnu mogućnost da se i najteži slučajevi „nedostatka kosti“ mogu uspešno tretirati. Hirurški tim Nordenta, pod vodstvom dr.Ardalića, koji je izveo ovu proceduru, pokazao se sposobnim i za najveće izazove.

Nastaviće se….

Više o Box Tehnici ( Box technique ) čitajte na našem sajtu.

Ostavite odgovor