Zubni implanti

U danasnje vreme, u savremenoj terapiji bilo totalne, bilo parcijalne bezubosti, zubni implanti su rutinska procedura. Na nasem i evropskom trzistu postoji veliki broj implantata raznih proizvodjaca. Ti implanti u najvecem broju slucajeva zadovoljavaju propisane standarde u pogledu materijala od kojeg su izradjeni I tehnologije koja je koriscena prilikom njihove izrade. Medjutim, ipak postoje neke bitne razlike koje se ogledaju , izmedju ostalog i na njihovoj konacnoj ceni koju pacijent placa.

U nasoj ordinaciji opredeli smo se za ugradnju zubnih implantata koji su proverenog kvaliteta i za kojih stoje visegodisnje studije . To su implanti Nobel Biocare i AlfaBio Tech. Od nedavno ovi implanti su deo iste korporacije.

Zubni implanti renomiranog svedskog proizvodjaca Nobel Biocare postoje dugi niz godina I medju najkvalitetnijima su u Evropi. Proizvodnja ovih implantata je razultat dugogodisnjeg ulaganja u najsavremenija istrazivanja I tehnoloske postupke koji su za to proizvodnju potrebni. Mnoge od studija koje pokazuju kvalitet ovih implantata su obavljene na najprestiznijim svetskim fakultetima I od strane vodecih svetskih implantologa. Ono sto ih čini boljim od većine drugih je upravo zavrsna obrada povrsine implantata koja dolazi u kontakt sa kosti I koja je zajedno sa kostanom strukturom I najodgovornija za uspesnost oseointegracije. Danas su svi zubni implanti izradjeni od titanijuma koji se pokazao kao najoptimalniji materijal za oseointegraciju, ali to nije samo po sebi dovoljno da bi ona bila uspesna, vec je neophodna fina obrada povrsnog sloja implantata, a koju vecina implantata koje u žargonu nazivamo “jeftini implanti” nemaju.

Zubni implanti izraelske kompanije Alfa Bio Tech su od pre nekoliko godina postali deo korporacije Nobel Replace , a što ih, uz ostale kvalitete koje poseduju svrstava u red jednih od najkvalitetnijih implantata koji postoje na našem tržištu, a naročito ako imamo u vidu odnos cene I kvaliteta. Ovi zubni implanti takodje imaju dugogodišnje studije koje dokazuju njihovu uspešnost, a uz to imaju I relativno povoljnu cenu u odnosu na konkurenciju, što ih čini veoma traženima. Oni u potpunosti zadovoljavaju kriterijume kada je u pitanju dugovečnost zubnih implantata I izrade krunica na njima. Imaju nekoliko različitih vrsta zubnih implantata koji su namenjeni za različite tipove kosti I u našoj praksi su se pokazali kao odlična solucija za pacijenta koji nisu u mogućnosti da plate Nobel Biocare implantate.

zubni implant
zubni implant

 

Ipak, zubni implanti se ugradjuju u odnosu na kvalitet I strukturu kosti, a ne samo na osnovu želja I mogućnosti pacijenta, mada I to svakako uzimamo u obzir. U nekim okolnostima, odredjena vrsta implantata ima prednost u odnosu na drugu, bez obzira na cenu. Ono što je značajno za pacijenta je činjenica da u našoj ordinaciji može biti siguran da će dobiti najbolju ponudu koja će biti rezultat stvarnih potreba sa jedne strane, a sa druge finansijskih mogućnosti pacijenta. To znači da nema ugradnje “jeftinih implantata” koji su jeftiniji samo u početku, a kasnije kada dodje do neželjenih ishoda postaju veoma skupo I komplikovano rešenje koje iziskuje daleko veća ulaganja I od strane pacijenta I od strane lekara.

Ugradnja zubnih implantata je jedna od najuspešnijih procedura ugradnje stranog materijala u ljudski organizam u medicini uopšte, ali samo kada se poštuju odredjena načela. Ta načela podrazumevaju kvalitetan implantat, suptilnu hiruršku proceduru, obučenog I verziranog hirurga koji je u stanju, na samo da ugradi implantat, već I da zbrine sve eventualne komplikacije do kojih može da dodje I kojem je ugradnja dentalnih implantata rutina u svakodnevnoj praksi, kao I iskusnog protetičara koji će znati na koji način da napravi protetski rad I da zadovolji većinu želja pacijenta, ne samo kada je u pitanju funkcionalnost, već I estetika.