A káriesz, azaz a fogszuvasodás – Dr Szakál Tibor

A káriesz vagy fogszuvasodás valójában egy betegség, amely a fogszövetek ásványvesztéséhez vezet és természetét tekintve fertőző. Annak ellenére, hogy széleskörű az a tévhit, hogy a fogszuvasodás kialakulása egyedül a rossz “genetikai öröklődés” eredménye, tudományossan bizonyított, hogy ez egy több tényezőből összeálló betegség.

Maguk a fogak minőségén felül ezen betegség kialakulásánál még kulcsfontosságú szerepe van a táplálkozásnak, a baktériumoknak, illetve a negatív hatások időtartamának. A fog struktúrák kialakulása még maguk a fogak megjelenése előtt kezdődik és a káriesz kialakulása az első 2-3 évben a leggyakoribb. A káriesz kialakulásáért felelős baktériumok kizárólag a kemény szöveteken telepednek meg, így a fogak kinövése előtt nem találhatóak meg a szájüregben, illetve az utolsó fogak kivétele után eltünnek (kivéve protézis viselése esetén). Ezek a baktériumok általában nyál által kerülnek át az anyától a gyermekre (pl. cumi által). Ebből kifolyólag kiemelt fontosságú, hogy a jövendőbeli anyák legkésőbb a terhesség végéig kezeltessék szuvas fogaikat és ezáltal csökkentsék ezen baktériumok számát a szájukban.

A káriesz megelőzésének szempontjából az egészséges táplálkozás napi 3-tól 5 étkezést jelent és ezen étkezések között csak víz fogyasztását. Maga a nyál is semlegesíteni tudja a táplálkozás során keletkezett savakat, ám ez egy több órás folyamat. Ha a fő táplálkozások között üdítőket, kávét, kekszet, napraforgót fogyasztunk, akkor ezt a sav semlegesítő hatást gátoljuk és így hozzájárulunk a tartósabb savasság kialakulásához, mely kedvez a baktériumok szaporodásának, illetve a fogzománc demineralizációjának.  Mindezzel együtt a nyál nem tudja teljesen eltávolítani az ételmaradványokat sem, melyek plakkot alkotnak a baktériumokkal együtt és közvetlen hatást gyakorolnak a zománcra, illetve ha az íny alá kerülnek parodontopátiához is vezethetnek. A plakkot fogmosással és fogselyem használatával távolítjuk el. Legfontosabb a reggeli és az esti fogmosás, de édesség fogyasztása után is ajánlott.

Rendszeres szájhigiénia ápolással, helyes táplálkozással és rendszeres fogorvos látogatással a fogszuvasodás megjelenése a minimumra csökkenthető.

Dr Szakál Tibor

(a fenti szöveg a “Suboticke Novine” szabadkai heti lap 2013. május 5-i számában jelent meg)

Leave a Reply