Fogászati implantátumok

Napjainkban az implantátumok alkalmazása a teljes vagy részleges fogatlanság kezelésénél már teljesen rutin eljárásnak számít. A szerb és az európai piacon nagy számú implantátum gyártó és forgalmazó cég van jelen. Ezek az implantátumok az esetek többségében megfelelnek az előírásoknak az anyaguk és a gyártási technológiájuk szempontjából. Ennek ellenére, fontos különbségek vannak az egyes implantátumok között és ezek a különbségek a páciens által fizetendő végösszegen is tükröződnek.

Rendelőnk két sokéves tapasztalattal rendelkező és kutatásokkal alátámasztott implantátum gyártó mellett tette le a voksát. Ezek a Nobel Biocare és az Alpha Bio Tec.

A neves svéd Nobel Biocare (www.nobelbiocare.com ) által gyártott implantátumok már sok éve jelen vannak a piacon és az egyik legminőségesebb implantátumnak számítanak Európában. Ezen implantátumok mögött többéves kutatásba és legkorszerűbb technológiába való befektetések állnak. Számos nagynevű egyetetemen végzett tanulmány, továbbá neves implantológusok kutatásai támasztják alá ennek az implantátumnak a minőségét. Az ami ezt az implantátumot megkülönbözteti és jobbá teszi a többitől épp a végleges, finom, felszíni megmunkálása, illetve annak a résznek a kialakítása, mely közvetlen kapcsolatba kerül a csonttal és kiemelt fontosságú a csontkézpődésnél, vagyis magánál az implantátum integrációjánál. Manapság már szinte minden fogászati implantátum titániumból készül. Ez az anyag mutatkozott legoptimálisabbnak az osseointegráció szempontjából, ám ez magában nem elegendő a sikerességhez, hanem a már említett implantátum felszíni réteg megmunkálása lesz a döntő és ez sok ún. “olcsó implantátumnál” nincs meg.

Az izraeli Alpha Bio Tec ( www.alpha-bio.net ) pár éve a Nobel Biocare-rel egy cégcsoportba tartozik. Ez és egyéb tulajdonságai a legjobb implantátumok sorába helyezi őket a piacunkon, főként ha szem előtt tartjuk az itt meglevő optimális ár / érték arányt. Ezen implantátum mögött is többéves kutatások állnak melyek alátámsztják sikerességét, melyhez egy, a konkurenciához viszonyított, relatíve kedvező ár is kapcsolódik. Ezeken az implantátumokon is megfelelően tartós fogpótlások készíthetőek. Több típusú Alpha Bio implantátum van, melyet különböző csont típusnál alkalmazunk. Ez a gyártó a mi esetünkben jól mutatkozott, mint egy alternatíva azok számára, akinek a Nobel implantátumok túl drágák.

Fogászati implantátum koronával

Mindezzel együtt, a fogászati implantátumok beültetése és az implantátum típus kiválszatása a páciens csontjának minőségétől és struktúrájától is függ és nem kizárólag a kívánság és a pénztárca a döntő. Bizonyos szituációkban valamely implantátum előnyben részesíthető az árától függetlenül. Rendelőnkben a páciensek biztosak lehetnek abban, hogy a számukra legmegfelelőbb árajánlatot fogják kapni, szem előtt tartva minden egészségügyi és pénzügyi szempontot. Ez azt jelenti, hogy nálunk nincsen “olcsó implantátum” beültetés, amely csak kezdetben olcsó, majd később különböző komplikációk miatt mint a páciens, mint a kezelőorvosok szempontjából egy komplikált, további befektetéseket igényelő kihívássá válik.

A fogászati implantáció az egyike a legsikeresebb idegen test beültetéseknek az emberi szervezetbe, de csak akkor ha tiszteletben vannak tartva bizonyos irányelvek. Ezek az irányelvek magukba foglalják a minőséges implantátumot, megfelelő sebészeti eljárást, a jól képzett, gyakorlott sebészt, aki nem csak az implantátumot tudja behelyezni, hanem bármilyen adódó komplikációt is meg tud oldani, továbbá a tapasztalt protetikust, aki tudni fogja, hogyan készítsen egy nem csak funkcionális, hanem esztétikai szempontból is kielégítő fogpótlást a páciens kivánságainak megfelelően.

Leave a Reply