Beljenje zuba

Beljenje zuba je kod nas sve traženija metoda „ulepšavanja“. Toliko je tražena,da se ova usluga može naći u frizerskim i kozmetičkim salonima. Šta ona podrazumeva i da li je bezbedna?

Prirodna boja zuba dobija se sabiranjem svih boja zubnih struktura (gleđ,dentin,pulpa ). Normalna boja gleđi je bela, ali ona je i transparentna(providna), tako da zub dobija žućkastu boju od dentina koji se nalazi ispod gleđi. Pošto je dentin u bliskom odnosu sa zubnim živcem (pulpom) njegova boja može da se menja upijanjem različitih materija (npr.tetraciklini) i na taj način zub može da postane tamniji. Starenjem gleđ zuba postaje mutnija i sivlja, tako da i redovno pranje zuba ne može da spreči promenu boje zuba.

Beljenje zuba se primenjuje od davnina, na manje ili više uspešan način, ali od pre 20 godina počela je ozbiljna profesionalna upotreba preparata za beljenje zuba bezopasnosti da se našteti pacijentu.

Beljenje zuba se radi preparatima na bazi karbamid peroksida i hidrogen peroksida. U različitim koncentracijama u zavisnosti od metoda beljenja.

Zubi se mogu izbeljivati u ordinaciji, gde se tretman završava u jednoj poseti, ili kod kuće, kada se izrađuju specijalne udlage na osnovu otiska zuba pacijenta. U te udlage,nakon kraće obuke u ordinaciji pacijent sam nanosi gel i sam radi izbeljivanje uz kontrole kod stomatologa.

Pre beljenja neophodno je sanirati sve zube, ukloniti meke i tvrde naslage na zubima i sanirati upalu desni.

Rezultat izbeljivanja je strogo individualan i zavisi od mnogih faktora (tip prebojenosti zuba, agensa za beljenje). Kod nekih pacijenata rezultat beljenja može biti samo jedna nijansa, dok se kod drugih zubi mogu prosvetliti i do nekoliko nijansi. Ponekad kod većih prebojenosti beljenje može da traje duže vremena i da se kombinuje više tehnika beljenja.

Neželjenja deljstva koja se mogu javiti nakon beljenja zuba su osetljivost zuba na hladno (piće i hrana). Ova pojava je prolaznog karaktera.

dr Nera Đurović

Stomatološki Centar NorDent – Subotica

Tekst dr Nere Đurović, objavljen u Subotičkim Novinama 31.05.2013.

Ostavite odgovor